Nederland versus België?

Nederland versus België

Of moeten we de titel anders beschrijven? Want zaterdag 27 juni was het geen ‘versus’, maar ‘samen’. Kennis delen! Ach, ‘versus’ klinkt wel spannend!

Alex Elewaut (Ben Crum van België) en Detlef Elewaut (Wim Scholtmeijer van België) hebben ons, namens KKC Voorwaarts benaderd om van gedachten te wisselen over de (jeugd)opleidingen. Voor deze dag was er een open inschrijving via de Belgische Korfbalbond mogelijk. Resultaat: 50 trainers van verschillende verenigingen. En dat in de vakantieperiode! Nogmaals dank daarvoor!

07:00u de wekker was zelfs voor ons wat vroeg! Maar ach, sinds de start van Spelenderwijs Verbeteren ervaren we dit als zeer dankbaar werk. Korfballend Nederland was wel toe aan iets nieuws. Wellicht Korfballend België ook! En met die instelling stapten we de auto in!
50 minuutjes, exclusief een kwartier verkeerd rijden, gaf ons genoeg tijd om de laatste ‘puntjes op de i te zetten’. Een klein detail: hoe zal de communicatie verlopen tijdens de presentatie en clinic? Komen de Belgische termen en Nederlandse termen overeen of hebben we te maken met een taalbarrière? We zien het wel!

Eenmaal aangekomen bij het sportcomplex stonden de Belgische wafels en het verse fruit al klaar. Sterkste binnenkomst bij een vereniging sinds ons bestaan! Net als altijd zijn we gezond gespannen en kunnen we niet wachten om ons verhaal te doen. Wereldstekker was niet nodig om onze computer aan te sluiten. En tijdens de presentatie werd duidelijk dat het woordenboek in de sporttas kon blijven. We waren het er namelijk met z’n allen over eens dat een jeugdspeler op de eerste plaats plezier moet hebben. Daarnaast veel succesbeleving moet kunnen ervaren en tegelijkertijd zoveel mogelijk moet kunnen leren.

Presentatie KKC Voorwaarts

Presentatie KKC Voorwaarts

Hoe gaan we bovenstaande 3 aspecten samenvoegen in een training? Tijdens de presentatie hebben we daarover gesproken met ondersteuning van een aantal filmpjes. Maar we zijn allemaal visueel ingericht en de theorieën in de praktijk zien werkt toch vaak het beste. Een clinic aan 15 jeugdspelers van KKC Voorwaarts volgde. Eerst even voorstellen aan de kinderen, waarna het vrij snel duidelijk werd dat er totaal geen sprake is van een taalbarrière. Snel aan de slag!

Het was warm en de kinderen waren na 45 minuten en één drinkpauze versleten. Trainers aan de kant waren nog wat onwennig, want het was echt totaal iets nieuws bleek achteraf! Het mooiste compliment na de clinic van de kinderen was de vraag: ‘Komen jullie na de vakantie weer een keer langs?’. Graag! Het mooiste compliment na de clinic van één van de trainers: ‘Dit is niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor de senioren!’. Goed gezien!

Clinic KKC Voorwaarts

Clinic KKC Voorwaarts

Terugkomend op de titel, want is er wel sprake van een zogenaamd verschil tussen Nederland en België? Ons antwoord is simpel: nee. Zowel in België als in Nederland zien we verdedigend de 100% 1 tegen 1 focus teveel terug. Kinderen worden weinig uitgedaagd door de trainers om de bal te zien. De bal zien, om de bal te verdedigen en uiteindelijk de bal te onderscheppen.
Aanvallend is het mogelijk de doelgerichtheid van de spelers in beide landen omhoog te krijgen. Hoe krijgen we dit voor elkaar? Dit train je niet door alleen meer te schieten op een training dan gebruikelijk. Dit moet je in spelvormen trainen of in ieder geval met tegenstander!

Kortom, genoeg te doen voor beide korfballende landen! Maar met de inzet van de vrijwilligers die wij tot op heden zijn tegengekomen, moet dat zeker goed komen.

Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie!